Hiljaista Pohdintaa

Hiljaista Pohdintaa

perjantai 24. kesäkuuta 2011

Antikvariaatteja ja happamia kirjoja.

Pidän kirjoista sekä esineinä että informaation lähteinä. Koska valitsen kirjat huolella, olen lähes aina tyytyväinen hankkimiini kirjoihin.

Olen ostanut melko paljon kirjoja kirjakaupoista; niin paljon, että minulla on kohtuullisen hyvä minikirjasto joistakin aiheista. Viime aikoina olen kuitenkin löytänyt tieni myös internetin antikvariaatteihin ja olen yllättynyt positiivisesti. Olen löytänyt hyödyllisiä kirjoja ja ne olivat edullisia. Kirjavalikoimat ovat laajoja. Tähän mennessä postipalvelu on toiminut luotettavasti. Ainoa ongelma tähän mennessä on ollut joidenkin kirjojen happoisuus. Paperi synnyttää vanhetessaan itsestään neljää happoa, muurahaishappoa, maitohappoa, oksaalihappoa ja asetaattihappoa, ja yhdessä ilmansaasteiden ja paperin lisäaineiden kanssa rikkihappoa ja typpihappoa. Auringonvalo, ilmankosteus ja lämpö lisäävät paperin hapontuotantoa. Tällainen happococktail pilkkoo paperin kuituja lyhyemmiksi ja tuottaa samalla uutta happoa, synnyttäen paperin tuhoutumisen kierteen. Paperi haurastuu ja ruskistuu, ja silmät ja nenä saattavat ruveta kirvelemään kirjaa lukiessa. Jos kirjaa pitää pidempään käsissä, saattaa tuntea sormissaan happojen polton.  Vaikka kirjan paperi ei olisi antikvariaattiin mennessään kovin vanhaa, se on yleensä happoisten vanhojen kirjojen ympäröimä, joista haihtuu happoja ilmaan, jotka sitten imeytyvät syvälle pahaa aavistamattomien uudempien kirjojen huokosiin. Uudempienkin kirjojen käyttöikä uhkaa siten lyhetä huomattavasti. Mitä enemmän antikvariaatin ilmassa on ilmankosteutta ja ilmansaasteita, esim. pakokaasua autotieltä tai tupakansavua, sitä enemmän papereihin syntyy happoa. Paperilaatujen kestävyydessä ja hapontuotannossa on suuria eroja riippuen kuitujen laadusta ja pituudesta, sekä paperiin lisätyistä happoja neutraloivista aineista, kuten kalkista.

Kotiin tullessaan happoa uhkuvat kirjat käynnistävät happoketjureaktioita hyväkuntoisissakin kirjoissa. Mitä voi tehdä tämän tilanteen parantamiseksi?

1. Ajoittainen tuuletus. Kirjan voi sijoittaa johonkin ilmavaan ja kuivaan paikkaan pystyasentoon sivut avattuna mahdollisimman tasaisesti ja leveälle. Olen kokeissani huomannut, että aistein havaittava happoisuus haihtuu n. 2-4 vuorokauden kuluessa pois. Tämä pidentää kirjan elinikää, suojaa muita kirjoja ja tekee lukemisesta miellyttävämpää. Huomioi se, että haihtumispinta-ala kirjoista on suuri ja hapot ovat ärhäkkäitä. Ne voivat, erityisesti allergisilla, aiheuttaa silmien kirvelyä, hengitystieoireita, päänsärkyä ja unettomuutta. Niitä kannattaa tuulettaa jossain muussa tilassa kuin jossa itse on, ja välttää kirjojen tuuletusta nukkumisen aikana tai nukkumispaikan läheisyydessä.

En osaa sanoa tarkasti kuinka usein happoisten kirjojen tuuletus kannattaisi uusia, mutta ehkä 1-3 vuoden välein, riippuen kunkin kirjan kunnosta. Nenän limakalvoilla ja silmien kalvoilla tuntee erityisesti suuremman happopitoisuuden, mutta vaikka hapot eivät olisi tällä tavalla selkeästi havaittavissa, kirjaa saattaa silti olla hyvä tuulettaa säännöllisesti hapon kertymisen ehkäisemiseksi.

2. Vanhat kirjat kannattaa sijoittaa eri paikkaan kuin uudet kirjat, ja erityisesti välttää niiden sijoittamista vierekkäin kosketuksiin toistensa kanssa.

3. Älä sijoita kirjoja kylpyhuoneen tai muiden kosteiden tilojen läheisyyteen. Älä synnytä huoneistossa turhaa ilmankosteutta. Suihkussa käydessä pidä tuuletusikkunoita tms. auki. Kuivaa lastalla tms. kylpyhuoneen kosteat pinnat suihkun jälkeen. Kuivaa pyykit ulkona tai jos teet sen sisällä, pidä yllä mahdollisimman hyvää tuuletusta.

4. Jos poltat tupakkaa, älä polta sisällä, äläkä päästä savua leviämään esim. avoimesta parvekkeenovesta tai tuuletusikkunasta sisälle. Jos asut autoteiden tai parkkipaikkojen läheisyydessä, tuuleta mieluiten sellaisina aikoina ja sellaisista tuuletusikkunoista, joista tulee mahdollisimman vähän pakokaasua sisälle. Vältä kaikenlaisten ilmaan haihtuvien kemikaalien, kuten esim. deodoranttien ja muiden suihkeiden käyttämistä kirjojen läheisyydessä.

5. Pidä huoneiston lämpötila mahdollisimman viileänä, mutta silti tietysti mukavana asua. Sijoita kirjat siten, että ne eivät ole suorassa auringonvalossa tai suojaa niitä verhoilla auringonpaisteelta.

*

Kirjoja on myös mahdollista käsitellä sellaisilla kemikaaleilla, jotka neutraloivat happoja ja vahvistavat paperia.

***

Tässä muutama antikvariaatti tutkittavaksi. Vaikka hakujen listat olisivat pitkiäkin, kannattaa sitkeästi selata niitä läpi ja tehdä siten hyviä löytöjä. Tähän mennessä saamani kirjat ovat olleet kaikki K3 kuntoluokitettuja, ja ne ovat olleet hyväkuntoisia ja siistejä.

http://www.antikvariaatti.net/

http://www.antikvaari.fi/

http://www.tie.to/antikvariaatit/

Ei kirjastojakaan ole syytä unohtaa. Helmet tietokannasta voi hakea ja varata kaikkia pääkaupunkiseudun kirjastojen kirjoja, sekä seurata niiden tämänhetkistä statusta:

http://www.helmet.fi/

Ps. Onko yliopistokirjastojen lyhyt kahden viikon laina-aika todella välttämätön, etenkin niiden kirjojen kohdalla, joita ei lainata kovin paljon.

Ei kommentteja:

Sivun näyttöjä yhteensä

Lukijat

Blogiarkisto