Hiljaista Pohdintaa

Hiljaista Pohdintaa

sunnuntai 18. joulukuuta 2011

Kreikka lähikuvassa

 Vanity Fair-lehden (Turhuuden Markkinat) liberaali ja ateistinen toimittaja Michael Lewis perehtyi Kreikan velkakriisin syihin ja olemukseen. Lewis on sitä mieltä, että Kreikassa ei ole ollut liikaa liberalismia, vaan liian vähän, vaikka se on sisäisesti ristiriidassa senkin kanssa mitä hän artikkelissa kirjoittaa. Todellisuudessa Kreikan suurten ja tehottomien byrokratioiden; kohtuuttomien työ-, sosiaali-, vero- ja eläke-etujen; hämärien liiketoimien; ja vähäisen luottamuksen vastuuton ja korruptoitunut yhteiskunta yhdessä maan sisäisen ja kansainvälisen liberaalin talouspolitiikan kanssa on Kreikan kriisin selkeä syy. Nimenomaan liberaalin talouden mukaiset kansainvälinen holtiton lainananto, Eu:n valheellisen hyvät luottoluokitukset ja alhaiset korot, Goldman Sachs pankin kirjanpito- ja konsultointijärjestelyt ja Eu:n yhteisvaluutta mahdollistivat Kreikan sisäisten ongelmien paisuttamisen valtaviin mittasuhteisiin ja niiden levittämisen kansainväliseksi, erityisesti eurooppalaiseksi suurongelmaksi. Liberaalin talouden ongelmat ovat nähtävissä lähes kaikkialla maailmassa; myös liberaalin politiikan ja talouden entinen kultainen lippulaiva, Kalifornian osavaltio, on konkurssissa.

Kreikkalaiset voivat toki järjestää asiansa niinkuin haluavat ja elää yhteiskunnassaan sopivaksi katsomallaan tavalla, mutta kansainvälisillä byrokratioilla ja liberaalin talouden toimijoilla ei ole oikeutta suurentaa ja levittää Kreikan sisäisiä ongelmia muiden maiden kansalaisten vastuulle.

Pisteenä iin päälle Eu, joka on ollut nykyisen taloustilanteen suurin ongelma ja ongelmanaiheuttaja, vaatii lisää kansainvälisiä valtuuksia, oikeuksia ja valtaa itselleen. Jos yritysjohtaja jossain järkevässä ei-liberaalissa taloudessa ajaa yrityksen konkurssiin holtittomilla ja rikollisilla toimillaan, annetaanko hänelle lisää resursseja, lainaa ja valtaa?

Nämä varaukset huomioonottaen artikkeli sisältää hyödyllistä tietoa Kreikan ja Eu:n talouskriisistä.

http://www.vanityfair.com/business/features/2010/10/greeks-bearing-bonds-201010

Ei kommentteja:

Sivun näyttöjä yhteensä

Lukijat

Blogiarkisto