Hiljaista Pohdintaa

Hiljaista Pohdintaa

tiistai 21. elokuuta 2012

Murray Rothbard; Man, Economy and State

Murray Rothbardin 'Man, Economy and State' on todennäköisesti paras ja laajin analyysi ja esitys markkinataloudesta. Jos haluaa ymmärtää mistä markkinataloudessa on kyse, olipa markkinatalouden kannattaja, kehittäjä, kriitikko tai vastustaja, on suotavaa kuunnella tai lukea Rothbardin kirja. Markkinataloudesta puhutaan ja kiistellään paljon, mutta harva ymmärtää mistä siinä on kyse. Usein markkinatalouden kehuminen ja väheksyntä ovat hataralla pohjalla, tai jopa puuta heinää. Markkinatalous, sosialismi ja niiden sekoitukset muodostavat pääasialliset yhteiskunnalliset talousvaihtoehdot, joten niiden tunteminen kuuluu yleissivistykseen.

Rothbard rakentaa Ludwig von Misesin 'Human Action' teoksen pohjalta paljon uutta ja Rothbard on tiiviisti kirjoittava ja taitava tietotarinankertoja. Siitä huolimatta kirjassa on n. 1000 sivua + muutama sata lisäsivua ylimääräisen 'Power and Market' -bonuskirjan takia. Kirja on Mises Instituutista hankittuna edullinen ja sopii hyvin markkinatalouden käsikirjaksi tai ensyklopediaksi. Kirjan voi lukea (-pdf) tai kuunnella (mp3) ilmaiseksi, mutta käsikirja on silti kätevä referenssiteos, ja sen lukeminen on silmille ystävällisempää kuin Acrobat -dokumentin lukeminen näytöltä. Äänikirjan lukijan Jeff Riggenbachin ääni ja lausunta on tasaista, selvää ja miellyttävää. Kirjaa voi kuunnella joko mielenkiintoisena yliopistoluentona tai melkein kuin viihteenä samalla kun tekee pieniä askareita. Kun lopettaa kuuntelun, kannattaa merkitä seuraavana vuorossa oleva jakso muistiin paperille, jotta seuraavalla kerralla se on helppo löytää. Kappaleita on 134, ja monien jaksojen otsikot muistuttavat toisiaan.

Olen joistain kirjan kohdista eri mieltä, esim. puhdas ja täydellinen markkinatalous on rajaton ja ihmiset voivat sen periaatteiden mukaan muuttaa vapaasti mihin tahansa maahan. Rothbardistakin tuli myöhemmällä iällä maahanmuuttokriitikko, mutta on silti hyvä, että kirjassa markkinatalous esitetään funktionaalisesti täydellisessä muodossa, potentiaaliset ongelmien lähteet mukaanlukien. 

http://mises.org/media/categories/247/Man-Economy-and-State-with-Power-and-Market/7

http://mises.org/document/1082/Man-Economy-and-State-with-Power-and-Market

Suomalaisen kirjakaupan 'Man, Economy and State' -versiosta puuttuu Mises Instituutin -version 'Power and Market' -bonuskirja:

http://www.suomalainen.com/fi/Man%2C-Economy%2C-and-State-V1%3A-A-Treatise-on-sku-P9781162557106

 http://www.suomalainen.com/fi/Man%2C-Economy%2C-and-State-V2%3A-A-Treatise-on-sku-P9781162557540


Ei kommentteja:

Sivun näyttöjä yhteensä

Lukijat

Blogiarkisto