Hiljaista Pohdintaa

Hiljaista Pohdintaa

perjantai 12. lokakuuta 2012

Millainen on suurvalta Usan teollinen systeemi? (edit)

Pidän jonkin aikaa taukoa kirjoittamisesta, joten olen havainnoinut luettavan tai katsomisen arvoisia kohteita internetissä.  Usan infrastruktuuria käsittelevä dokumenttisarja (neljä osaa, n. 53 minuuttia/ jakso) kertoo ensimmäisessä osassa siitä minkälainen on Yhdysvaltain ruokaa tuottava systeemi. Systeemi vaikuttaa olevan rakenneosiltaan niin äärimmilleen viritetty, että suhteellisen "pienet" muutokset systeemissä, esim. mehiläisten joukkokuolema jonkin Yhdysvaltain liikenneverkoston kaikki alueet kattavan liikenteen mukana leviävän taudin tai liiallisten torjunta-aineiden käytön takia voi romahduttaa suuren osan ruuantuotannosta. Kun teollinen maatalous on siirtynyt toiminnoiltaan yhä enemmän määräajaksi määrätehtäviin vuokrattavien alihankkijoiden suorittamaksi, mm. potentiaalisesti kasvitauteja ja myrkyille resistentteja kasvitauteja levittävä liikenne tilojen välillä on lisääntynyt huomattavasti. Samoin vastaavia ongelmia ja uhkia aiheuttaa laaja kansainvälinen liikenne. Systeemi ei ole vankka, häiriöitä ja ongelmia kestävä (robust system), niinkuin sen tulisi olla. Yhden osa-alueen, yksipuolisen ruuantuotannon määrän virittäminen maksimiin kostautuu haavoittuvaisuutena systeemin toisissa osissa. Jos systeemissä tapahtuu ongelmien ns. täydellinen myrsky (perfect storm), jossa lukuisat eri ongelmatekijät luonnollisten vaihteluiden ja systeemin ominaisuuksien takia sattuvat samanaikaisesti ja toisiaan vahvistavina, myös kansainvälisesti, tuloksena voi olla ruuantuotantosysteemin katastrofaalinen romahdus, joka estää väestön/ väestöjen ruokkimisen. Usan maahanmuuton aiheuttama jatkuva väestönkasvu rasittaa ruuantuotantosysteemiä hyvinäkin vuosina ja huonoina vuosina se voi pahimmillaan erottaa selviytymisen nälänhädästä. Huomioikaa että ensimmäinen jakso on katsottavissa enää kuuden päivän ajan.

http://areena.yle.fi/tv/1660599

Jatko-osat löytää tästä osoitteesta. Osoite kannattaa laittaa muistiin linkkeihin, jos ohjelmasarja kiinnostaa.

http://areena.yle.fi/tv/1660600

*****

Bonusdokumentti. Vertauskohtana afrikkalainen systeemi:

http://areena.yle.fi/tv/1660626

6 kommenttia:

Valkea kirjoitti...

Kulutusjuoksupyörässä juoksevien kansallislaulu?

http://www.youtube.com/watch?v=dl4-EgZuI_Y

Elämän joella laineet ovat tyyniä ja virta on rauhaisa, kunnes ...

http://www.youtube.com/watch?v=KgCq2oGQnKg

Valkea kirjoitti...

Edit on viimeisen dokumentin lisäys.

Tiedemies kirjoitti...

Robustiuskysymykset ovat myös matemaattisesti mielenkiintoisia. Systeemiriskiä syntyy kun informaatio kulkee nopeammin. Tässä siis laajasti ymmärrettynä, esimerkiksi kasvitaudit ovat "informaatiota".

Valkea kirjoitti...

Nim. Tiedemies, pystyitkö muuten katselemaan dokumentteja Singaporessa. Ohjelmien alapuolella kun lukee, että ne ovat katseltavissa vain Suomessa. Toivottavasti sinulla on jokin keino. Oletan, että ainakin yksi syy rajoitukseen on se, että Yle pelkää tiedonsiirtokapasiteetin ajoittaista tai säännöllistä loppumista erityisesti englanninkielisissä dokumenteissa, jos kansainvälinen katselu sallitaan.

Kuvitellaan esim. seuraava tilanne:

Terroristit jalostavat jonkin maissia vaivaavan jo valmiiksi hankalan kasvitaudin äärimmäisen virulentiksi, kasvintorjunta-aine resistentiksi, nopeasti leviäväksi, säätävät sen itämisajan sopivan pitkäksi (jotta sitä ei havaita kun levitysoperaatio on käynnissä ja terroristit vielä Usassa) ja jalostavat sen sumutettavaksi sopivaan liuosmuotoon. 50 erilaisen ja tavallisen henkilöauton sisälle rakennetaan säiliö ja sen sivulle huomaamaton sumutusjärjestelmä. Sumute on ihmisille vaaraton, joten tämä helpottaa säilytystä ja käsittelyä. Sumutusjärjestelmä on yksinkertainen ja tavallinen. Koska maissi on Usan ruuantuotannon tärkein selkäranka, maissille aiheutetut vauriot aiheuttavat suurimpia tuhoja laajalla spektrumilla jalostamattomista maissintähkistä lihantuotantoon. Usassa on erittäin laajoja pelkästään maissia kasvavia alueita ja se helpottaa tautien leviämistä ja vaikeuttaa niiden tuhoamista (eristetyillä pelloilla tauti on helpompi tuhota kokonaan, laajoilla alueilla jonnekin jää helposti tautireservejä). Lisäksi jatkuva monenlainen ja nykysysteemissä välttämätön liikenne viljelyalueiden välillä huolehtii suurelta osin tautien leviämisestä. 50 terroristia ajavat sumutusautoilla pitkin poikin maissipeltojen vieriä, ja sopivat reitit niin, että koskaan samalle pellonvierelle ei tule kahta sumutusta, ja syrjäisillä maaseutualueilla on minimaalisen vähän epäilyttävää liikennettä. Jos sumutusautot jostain syystä pysäytetään, niillä on aina aukoton ja todistettava tarina, esim. turistit ajavat halki Usan maisemia katsellen ja jos tie on umpikuja he ovat eksyneet tms. Vaikutusta voidaan tehostaa toistamalla sama operaatio samanaikaisesti joidenkin muiden tärkeiden kasvien osalta, sekä levittämällä karjaeläintauteja. Terroristit voivat valita sellaisia kasveja, jotka ovat mahdollisimman tärkeitä Usalle, ja suhteessa mahdollisimman vähän tärkeitä niille maille, joista terroristit ovat kotoisin. Toisaalta taudit voidaan muokata niin, että ne tekevät tuhonsa Usassa ja laimenevat tai kuolevat ennenkuin ehtivät leviämään ulkomaille. Halpaa, suhteellisen helppoa ja kuolettavan tehokasta, ja Usa putoaa polvilleen yhden kasvukauden sisällä.

Jo pelkästään tällaisten syiden takia maataloutta ei pitäisi yksipuolistaa ja tehostaa äärimmilleen. Muitakin syitä tietysti on.

Valkea kirjoitti...

Nim. Tiedemies,

kuten totesit, robustiuskysymykset ovat kiinnostavia.

Voit ehkä harkita seuraavia tai niitä vastaavia aiheita blogikirjoitusten aiheeksi yhdessä tai useammassa osassa:

Millaisten syiden takia systeemit romahtavat? Kuinka hyvin viallisista systeemeistä voidaan selvittää vian, vikojen tai interaktiivisten ja todennäköisesti toisiaan vahvistavien vikojen synty, kehitys, leviäminen, monistuminen, haarautuminen, estävät vaikutukset, vääristävät vaikutukset, liiallista toimintaa aiheuttavat vaikutukset, hidastavat vaikutukset, väärin kohdistavat vaikutukset, valikointia haittaavat vaikutukset, jne. (usein päällekkäisiä) systeemin ollessa käynnissä tai viimeistään systeemin romahdettua? Miten sitä abstraktia systeemimallien robustiustietoutta, jota sinulla on, voidaan soveltaa erilaisiin reaalimaailman yhteiskunnallisiin prosesseihin? Minkälainen on eri ominaisuuksiltaan tasapainotettu ideaali systeemi ja minkälaisia reaalimaailman sovellutuksia sillä voi olla? Sovelletaanko abstrakteissa systeemimalleissa ongelmien korjaamiseen koskaan ns. accident : anti-accident mallia, jossa satunnaisesti ympäristöön leviävän ongelman "kimppuun" lähetetään satunnaisesti leviävä anti-accident parvi, jonka osat ohjautuvat yksinkertaisten paikallisten tietojen avulla oikeisiin kohteisiin. Käytetäänkö abstrakteissa systeemeissä ongelmien ehkäisyyn puoliläpäisevien kalvojen periaatetta esim. siten, että pelkästään huonot kohteet pidetään ulkopuolella, ja hyödyllisille mutta potentiaalisesti ongelmallisille kohteille annetaan lyhytkestoinen, tarkkailtu, rekisteröity ja rajattu sisäänpääsy (hyötyjen maksimointi ja haittojen minimointi lyhyellä ja pitkällä tähtäimellä)? Jne.

Valkea kirjoitti...

80's

http://www.youtube.com/watch?v=5bcSoHoJh0c

Sivun näyttöjä yhteensä

Lukijat

Blogiarkisto