Hiljaista Pohdintaa

Hiljaista Pohdintaa

perjantai 5. heinäkuuta 2013

Objektiseksuaali ja tunnekaappaus (edit)

(Pahoittelen eksplisiittistä sanastoa, mutta sitä tarvitaan objektiseksuaalisuuden synnyn kuvaamiseksi)

Suosittelen ensin katsomaan tämän videon:

https://www.youtube.com/watch?v=dlqTInGsyK4

***

Nathanielilla on homoseksuaalinen suhde miespuoliseen autoonsa. Tuliko mieleenne sellaisia ajatuksia kuin "sairasta", "hän on todella häiriintynyt", "siinäpä on psykologisesti kieroutunut mies", tms., sekä niitä vastaavia tunteita; inhoa, kiusaantuneisuutta, myötähäpeää, vastenmielisyyttä, jne.?

Millä tavalla jokin henkilö voi rakastua intiimisti autoonsa, tai muihin elottomiin tai tiedottomiin objekteihin, kuten Eiffel-torniin; vapaudenpatsaaseen; johonkin tiettyyn puuhun; johonkin tiettyyn taloon; historiallisiin patsaisiin; lentokoneisiin; jne.? Millä tavalla jokin henkilö alkaa kuvitella, että elottomalla tai tiedottomalla objektilla on tietynlainen luonne, persoona, ajatuksia ja tunteita, ja että se reagoi vastavuoroisesti, kommunikoi, osoittaa tunteita, välittää, huomioi, auttaa, osoittaa myötätuntoa, jne.?

Mahdollisia kehityskulkuja on tietysti monenlaisia. Käsittelen seuraavassa kuvitteellista, mutta realistista ja mahdollista kehityskulkua Jacquesille, joka muistuttaa paljon Nathanielia.

Jacques on aina pitänyt paljon autoista. Erityisen paljon hän pitää Chevystään, jonka hän osti viisi vuotta sitten. Nuorena hän rakenteli suurehkon kokoelman pienoisautoja. Jacques on muuten psykologisesti suhteellisen normaali mies, mutta hänellä on sosiaalisissa tilanteissa vaikeuksia kommunikoida muiden kanssa. Jacquesilla on taipumus jännittää sosiaalisia tilanteita jonkin verran, hänen puheensa ja keskustelutyylinsä ovat kömpelöitä, ja hän miettii liikaa sitä mitä pitäisi sanoa sen sijaan, että puhuisi luontevasti ja sujuvasti tilanteiden mukaan. Jacquesille on myös vaikeaa tulkita muiden ilmeitä, elekieltä ja kehonkieltä, melkein kuin ne olisivat jotakin vaikeaselkoista koodikieltä. Jacquesille onkin aina ollut helpompaa uppoutua rikkaaseen mielikuvitusmaailmaansa kuin olla sosiaalisessa kanssakäymisessä muiden kanssa. Hän on melko eristäytynyt, mutta hänellä on kaksi kaveria, joita hän tapaa silloin tällöin, mutta viime vuoden aikana normaalia harvemmin. Jacques on biseksuaali, mutta hänellä ei ole 28 vuoden iässään ollut vielä yhtään seksisuhdetta sosiaalisten kommunikaatiovaikeuksien takia. Jacques käy työssä ja hän hoitaa elämänsä juoksevat asiat hyvin. Jacques usein kiillottaa ja huoltaa autoaan iltaisin, ja ajelee sillä pitkiä ajomatkoja. Nämä ovat hänen ainoita vakituisia ja säännöllisiä harrastuksiaan. Hän korjaa, huoltaa ja puhdistaa autoaan silloinkin, kun siihen ei olisi tarvetta. Jacques on jollain tavalla huolissaan autostaan melkein kuin ihmisestä, ja hän juttelee sille yksin ollessaan. Hänen vilkas mielikuvituksensa luo autolle utuisen persoonan, mutta Jacques on pääsääntöisesti tietoinen siitä, että auto on eloton kone.

Eräänä iltana Jacques on tulossa pitkältä ajomatkalta kotiinpäin. Hän on väsynyt ja ympärillä on jo pimeää. Auto hurisee rentouttavasti ja unettavasti. Jacquesin mielikuvitus ratsastaa kilpaa auton kanssa. Jacques ei ole masturboinut pitkään aikaan, joten auton tärinät ja värinät alkavat kiihottaa häntä paljon. Samanaikaisesti hänelle syntyy voimakas mielikuva siitä, että auton kuppimainen istuin ja turvavyö syleilevät häntä, ratti kurkottaa häntä kohti voidakseen koskettaa ja hyväillä häntä, ja moottori on auton sydän ja sielu, joka juttelee hänen kanssaan ja reagoi hänen kosketuksiinsa. "Auto on yhtä kiihottunut kuin minä, se rakastaa minua ja minä rakastan sitä", Jacques ajattelee. Auto on Jacquesille kuin voimakas mies, joka on kietonut hänet kokonaan rakastavan kuorensa sisälle. Tämä tunne ja nämä mielikuvat säilyvät koko ajomatkan kotiin saakka, ja ne painuvat syvälle Jacquesin pitkäkestoiseen muistiin. Kun hän pysäyttää auton parkkikatokseen, hän masturboi. Mielikuvat autosta ovat niin kiihottavia ja voimakkaita, että hän laukeaa nautinnollisemmin kuin koskaan aiemmin. Hän muistaa, että jotain tämäntyyppistä on tapahtunut aiemminkin useita kertoja, mutta ei näin voimakkaana ja selvänä. Aiemmat kerrat toimivat valmistavana pohjustuksena tämän päivän tapahtumille. Tänään ajatukset ja tunteet kiteytyivät ja heräsivät täydellä voimalla eloon. Lyhyen mietinnän jälkeen Jacques ei jaksa uupuneena ja rentoutuneena ajatella asiaa sen enempää; hän syö hiukan ja kömpii uupuneena sänkyyn. 

Hyvin nukutun yön jälkeen Jacques herää virkeänä, mutta häntä hävettää aika paljon edellispäivän tapahtumat. "Kyllä se oli todella outoa ja johtui varmaankin väsymyksestä", Jacques ajattelee, ja yrittää karistaa asian mielestään mutustellessaan rauhattomana aamupalaa. Hän suorittaa aamutoimet niin suurella kiireellä, että hänelle jää runsaasti aikaa työmatkaan. Avatessaan autotallin oven ja nähdessään auton Jacquesin tyrmistykseksi kaikki edellispäivän tunteet ja ajatukset palautuvat hänen mieleensä. Jacques oppi reagoimaan autoonsa eilen seksuaalisesti, auto ja seksuaalisuus yhdistyivät hänen mielessään. Auto näyttää houkuttelevalta, mutta kielletyltä rakastajalta, joka odottaa hänen kosketustaan. Hän hivelee sitä jonkin verran ja kiihottuu lisää, mutta lopettaa sen kesken, ja ajaa autolla häpeää tuntien ja turtuneena töihin. Tämän päivän jälkeen Jacques ei ole viikkoon missään tekemisissä auton kanssa, ja ajaa työhönkin pyörällä. Tilanne ahdistaa ja hävettää häntä, ja hän on stressaantunut. Hän ajattelee olevansa kieroutunut ja sairas, ja että muut näkevät sen jotenkin päältäpäin. Hän yrittää pysyä poissa auton luota. Lopulta negatiivisten tunteiden paine ja houkutuksen suuruus purkautuu siihen, että hän juoksee kuin pakonomaisessa transsissa auton luo, käynnistää sen, hivelee sitä, hieroo itseään autoa vasten ja masturboi. Jacques lysähtää helpottuneena auton istuimelle ja ajattelee, "En minä välitä, oli miten oli.", ja juttelee sitten auton kanssa ja silittää sitä.

Samanlaiset syklit toistuvat, mutta negatiiviset tunteet ovat kerta kerralta pienempiä ja kestävät lyhyemmän aikaa. Jännitys ja kielletyn hedelmän houkutus säilyvät silti. Jacques alkaa pikkuhiljaa tottua tilanteeseen, ja hänen mielessään autolle alkaa kehittyä selkeä persoona. Hän antaa mielikuvituksensa juosta valtoimenaan. Auto on miehekäs Cowboy Jack, jonka kanssa Jacquesin on helpompi keskustella kuin kenenkään muun kanssa; itseasiassa puhuminen Jackin kanssa on niin sujuvaa, että hänen kanssaan Jacques tuntee itsensä sosiaaliseksi ja ulospäinsuuntautuneeksi. Hän käy Jackin kanssa monissa kauniissa paikoissa näyttääkseen niitä hänelle. Jacques huolehtii kaikin tavoin Jackista ja hänen tarpeistaan, kuin aviopuolisonsa tarpeista. Mitä enemmän ja pidempään Jacques pelaa suhdepeliään, sitä todellisemmalta ja merkittävämmältä Jack ja suhde alkavat tuntua, ja sitä monimuotoisemmin ja inhimillisemmin Jacques rakastaa Jackia.

Mieli tulkitsee persoonan ja identiteetin sen mukaiseksi mitä henkilö tekee, ja Jacques on elänyt ja toiminut objektiseksuaalisuhteessaan jo suhteellisen pitkään. Jacques on salannut tähän asti toimintansa muilta, mutta suhteen tuntuessa yhä normaalimmalta hän alkaa leikitellä ajatuksella, että hän paljastaa sen muille. Kaikilta muilta osin Jacques elää normaalia elämää, vaikka Jack täyttää suuren osan siitä. Hän kertoo lopulta hiukan epäröiden parhaimmalle kaverilleen, ja on varautunut pieneen negatiiviseen palautteeseen. Palaute on täydellisen tyrmäävä. "Ei ole mitään Jackia, sinä olet täysin hullu, minä en tunne sinua enää, mikä h.lvetti sinua vaivaa, sinun on pakko mennä mielisairaalaan. ... Pronto!" Jacques pelästyy aggressiivisen kielteistä palautetta niin paljon, että hänellä viimeksi lapsuudessa ollut änkytys palaa takaisin pahanlaatuisena. "J-J-J-Jack on yhtä to-to-todellinen kuin sinä. Me-me-meillä on hy-hy-hyvä suhde. En halua olla pä-pä-päivääkään erossa Jackista. Jos Jackille ta-ta-tapahtuu jotain pahaa tai hänet otetaan pois minulta, sydämeni särkyy!" Lopulta Jacquesin on pakko juosta pois kaverinsa luota, ja ajaa kotiin. Kotona hän odottaa peloissaan sitä hetkeä, jolloin valkotakkiset miehet tulevat hakemaan hänet pakkohoitoon mielisairaalaan. Mitään ei kuitenkaan tapahdu sinä päivänä, eikä seuraavana, eikä sitä seuraavana ... Kaverilleen hän ei kuitenkaan aio soittaa ja kysyä asiasta, se on liian pelottavaa. Lopulta Jacques alkaa taas luottaa siihen, että häntä ei haeta pakkohoitoon. Koettelemus oli Jacquesille kova. Hän julisti suhteensa kaverilleen ja puolusti sitä. Hän selvisi siitä. Tämä teki suhteesta tärkeämmän, merkittävämmän ja arvokkaamman Jacquesin mielessä. Minkään turhan asian takia hän ei näkisi tällaista vaivaa ja kestäisi tällaisia koettelemuksia. Lisäksi kaverin menetys saa Jacquesin tarttumaan entistä tiukemmin Jackiin.

Jacquesin identiteetti on muovautunut objektiseksuaaliseksi. Jacques kokee olevansa täysin "Juuri tällainen autoja rakastava persoona, tämä on aidointa minuuttani, normaalitila minulle. Olen löytänyt oikean aviopuolison ja minulle sopivan seksuaalisen suuntautumisen itselleni." Jacques alkaa pohtia suhteen paljastamista vanhemmilleen ja naapureilleen ...

***

Jacquesille tapahtui erilaisten altistavien psykologisten tekijöiden, yhteensattumien täyttämän käänteentekevän psykologisen tapahtuman ja sen jälkeisten psykologisten prosessien myötä tunnekaappaus (kehittämäni termi). Hänen potentiaalisesti normaali (lasten syntymistä varten tarkoitettu) heteroseksuaalinen puolensa siirtyi erilaisten vaiheiden kautta puhtaasti homoseksuaaliseksi suhteeksi auton kanssa. Jälkimmäinen, tunnekaappaus, on vääristymä, jonka myötä normaali seksuaalisuus menee hukkaan, pilalle, tuhoutuu, kohdistuu väärin, muuttuu haitalliseksi, tms. Tämän toteamiseen ei tarvitse sisältyä minkäänlaista moraalista tuomiota objektiseksuaalisuutta kohtaan. Tätä samaa periaatetta voidaan soveltaa myös muihin vaistoihin ja tunteisiin, ja muihin seksuaalisuuden tunnekaappauksiin. Liberaali yhteiskunta on täynnä erilaisia tunnekaappauksen muotoja. Jos pidämme objektiseksuaalisuutta sairaana, haitallisena ja häiriintyneenä, meidän on loogisesti pidettävä suurta osaa liberaalista yhteiskunnasta samanlaisena. Vastaava ja samanlainen tunnekaappaus tapahtuu esimerkiksi monille pornon, seksilelujen ja seksivälineiden käyttäjille. Pumpattavat Barbarat, tekopenikset ja -vaginat ja seksielokuvat voivat potentiaalisesti suunnata seksuaalisuuden yhtä paljon hukkaan, piloille ja haitalliseksi kuin objektiseksuaalisuuskin. Ne tekevät niin paljon suuremman ihmismäärän kohdalla kuin objektiseksuaalisuus, joka on hyvin harvinainen. En myöskään ihmettele jos tietynlainen objektiseksuaalisuus olisi osa jonkin pornoelokuvan juonta, esim. mies käskee vaimonsa osana esileikkiä hyväilemään alastomalla kehollaan autoaan rakastavasti kuin se olisi elävä ihminen. Auton pinta on liukastettu voiteella. (Objektiseksuaalisuus eroaa fetisismistä siinä, että objektiseksuaali kokee olevansa rakastavassa suhteessa esineeseen, ja osassa tapauksissa myös, että esineellä on sielu, tunteet ja ajatuksia, ja että se pystyy vastavuoroiseen ihmissuhteeseen. Fetisistille jokin tai jotkin esineet ovat välineitä seksuaalisen tyydytyksen saamiseksi. Ne ovat fetisistille tärkeitä välineitä, mutta kuitenkin vain esineitä.)

Tunnekaappauksia tapahtuu monilla muillakin elämänalueilla. Televisio tunnekaappaa elävän elämän sosiaalisuutta ja kanssakäymistä mm. ihmissuhdesarjoilla ja -elokuvilla; uteliaisuutta ja tutkimisenhalua mm. dokumenteilla ja tosi-TV ohjelmilla; riskinottokykyä ja seikkailunhalua mm. jännityssarjoilla ja -elokuvilla; jne. Teollinen ruoka tunnekaappaa normaaleja nälän tunteita liian sokerisilla, rasvaisilla, prosessoiduilla ja lisäaineilla täytetyillä roskaruoilla. Suuret organisaatiot tunnekaappaavat ihmisten sosiaaliseen yhteiselämään ja sosiaaliseen statukseen liittyviä tunteita. Ylitsepursuavan runsas ja liikaa mainostettu rihkama tunnekaappaa normaaleja, järkeviä ja kohtuullisia materian tarpeita; sosiaaliseen statukseen liittyviä tunteita; konformismiin liittyviä tunteita; jne. liialliseen, turhaan, mahtipontiseen ja pröystäilevään kulutukseen. Mainonta kaappaa kaikenlaisia tunteita, rakkautta, auktoriteettiuskoa, positiivisia tunteita pieniä vauvoja kohtaan, sosiaalisia tunteita, aggressiivisuutta, ylpeyttä, häpeää, kunnioitusta, jne. Tietokoneet ja internet tunnekaappaavat mm. sosiaalisia tunteita ja suhteita virtuaalisuhteisiin, ja yleensäkin kaikenlaisia tunteita multimedian monimuotoisin keinoin. Kaupunkiympäristön insentiivit tunnekaappaavat mm. suojan ja turvallisuuden tarpeita usein epäinhimilliseen ja sosiaalisesti atomisoituun betonikuutioasumiseen. Jne.

Tunnekaappaukseen liittyvät insentiivit ovat usein voimakkaampia kuin normaalit insentiivit, ja tämä lisää tunnekaappauksen todennäköisyyttä, keskimääräistä kestoa ja intensiteettia. Esim. liiallisilla sokereilla, rasvoilla ja lisäaineilla ladattu ravinneköyhä roskaruoka voi maistua niin paljon paremmalta ja synnyttää niin paljon suuremman hyvän olon kuin tavallinen ruoka, että ihmiselle syntyy siihen riippuvuus ja se suurelta osin syrjäyttää normaalin ruoan. Roskaruoka olisi huonoa ja haitallista ruokaa ajoittain syötynäkin, mutta siitä riippuvaiset ihmiset syövät sitä useimmiten enemmän ja useammin kuin normaaliruokaa. Roskaruoan syöjä syö usein roskaruokiakin yksipuolisesti, vain tiettyjä houkuttelevimpia roskaruokia, joka lisää ruoan ravinneköyhyyttä.

Tunnekaappausprosessin jossain vaiheessa oleva henkilö ei useimmiten tunnista, huomaa ja ymmärrä muutosprosessiaan normaalitilasta tunnekaapatuksi. Kun muutosprosessi on ohi, tunnekaapattu henkilö ei useimmiten huomaa tai tiedä olevansa tunnekaapattu. Hän kokee elämänsä ja toimintansa normaaliksi, eikä hänellä usein ole riittävän konkreettisia ja läheisiä vaihtoehtoisia vertauskohteita elämälleen ja toiminnalleen. Liberaali yhteiskunta siunaa, suosii ja tuottaa tunnekaappauksia, koska liberaali yhteiskunta perustuu tunnekaappauksille. Tunnekaappaus on yksi niistä konkreettisista ja objektiivisista keinoista, joilla voidaan osoittaa liberaalin yhteiskunnan vääristyneisyys.

Normaali liberaali kansalainen on usein paljon pahemmin ja useammilla tavoilla tunnekaapattu kuin Jacques tai videon Nathaniel.

Objektiseksuaalisuus on peili, josta liberaali kansalainen ja yhteiskunta näkee itsensä. Mutta usein vain miedomman version itsestään.

2 kommenttia:

Valkea kirjoitti...

http://www.youtube.com/watch?v=JEPFxn42g1g

Valkea kirjoitti...

Edit on joitakin tarkennuksia ja lisäyksiä tarinan alkupuolelle ja tähdillä merkitty lisäys seuraavaan lauseeseen:

Esim. liiallisilla sokereilla, rasvoilla ja lisäaineilla ladattu roskaruoka voi maistua niin paljon paremmalta *ja synnyttää niin paljon suuremman sokerien ja rasvojen aiheuttaman hyvän olon* kuin tavallinen ruoka, että ihmiselle syntyy riippuvuus siihen ja se suurelta osin syrjäyttää normaalin ruoan.

Sivun näyttöjä yhteensä

Lukijat

Blogiarkisto