Hiljaista Pohdintaa

Hiljaista Pohdintaa

keskiviikko 16. heinäkuuta 2014

Narsisti -sanan käytön yleistyminen

Narsismista on tullut ihmisten mielissä ja arkipäiväisessä käytössä yleissana, joka tarkoittaa kaikkia epämiellyttäviä, haitallisia ja ei-toivottavia psykologisia ominaisuuksia. Jos miesystävä jätti, työkaveri on hankala, tuntematon oli epäystävällinen, virkailija ei ollut kohtelias jne., ihmisillä on taipumus nimittää heitä narsisteiksi. Useimmiten näillä henkilöillä ei ole narsistista persoonallisuushäiriötä tai narsistisia luonteenpiirteitä.

12 kommenttia:

Miltton Friidman kirjoitti...

Äidilläni on narsistisia piirteitä. Hän tosin paikkaa niillä omaa heikkouttaan.

Ilman narsistisia piirteitä äitini olisi aivan eri ihminen.

Sammalkieli kirjoitti...

Aidon narsistin käytöshän on oikeastaan jopa vähän vastakkaista sille, mitä arkikielessä kutsutaan narsismiksi. Narsisti on pikemminkin kohtelias ja ystävällinen kuin töykeä ja välinpitämättömän oloinen. Oleellista on välineellistävä suhtautuminen muihin ihmisiin.

Valkea kirjoitti...

Miltton,

narsistinen äiti jättää lähes aina lapsiinsa negatiivisia jälkiä, esim. liiallista stressiä, ahdistusta ja/tai pelkoa; liiallista vihaa, kaunaa, kostonhimoa ja/tai suuttumusta; liiallista mukautumista vanhemman tarpeisiin ja haluihin omista tarpeista ja haluista välittämättä, omat tunteet tukahduttaen (narsistisen äidin täydellinen ja vanhempia palveleva lapsi, jota esitellään sosiaalisissa piireissä); narsistisen luonteen vanhempia jäljittelemällä, vanhemmilta oppimalla ja vanhempien negatiiviset puolet ylittämällä narsistisella 'superminällä'; korostetun itsenäisen ja kovan luonteen, joka kätkee haavoittuvuutensa, ja on taipuvainen turruttamaan sisäisiä ongelmiaan alkoholilla tms. (äiti ei pitänyt lapsesta huolta, koska ei saanut lapselta riittävästi narsistista lähdettä, joten lapsen oli opittava pitämään itsestään huolta hyvin nuoresta pitäen); tms. Lapsen luonne voi olla myös jokin sekoitus edellisistä tai vastaavista, ts. ne voivat olla päällekkäisiä.

Valkea kirjoitti...

Sammalkieli,

narsistin käytös on alkuvaiheessa usein ystävällistä ja hurmaavaa, mutta jos henkilö tulee osaksi narsistin sosiaalista piiriä, hän saa ennemmin tai myöhemmin kokea myös narsistin luonteen negatiiviset puolet, oikukkuuden; mitättömistä syistä tai ilman syytä syntyvän suuren vihan ja suuttumuksen; odotuksen siitä, että häntä palvotaan ja palvellaan; välinpitämättömyyden muiden tarpeista ja odotuksista; hyväksikäytön; jne.

Miltton Friidman kirjoitti...

@ Valkea

Ymmärrän tavallaan äitiäni, enkä oikeastaan ole hänelle vihainen.

Äitini on todellisuudessa tosi osaamaton ja avuton ihminen, pienestä maatilasta peräisin.

Äitini osaamistaso siis on todella vaatimaton, tyyliin heinäpaalin kanto paikasta A paikkaan B.

Uskon, että äitini tietää tämän, ja yrittää narsistisilla piirteillään peittää omia heikkouksiaan.

Valkea kirjoitti...

Miltton,

Ok.

MrTKS100 kirjoitti...

Narsisteja on erilaisia. Toiset peittävät itsensä julkisesti hyvin tehokkaasti ja ovat taitavia pitämään yllä erilaisia tunteiden ja käytöstapojen kulisseja.

Toiset narsistit taas aiheuttavat voimakasta pelon ja uhatuksi tulleen tunnetta ulkopuolisissa, ja he eivät kykene peittämään olemustaan.

Meitä on kaikenlaisia, ja valitettavasti jotkut kykenevät tuhoamaan taitavalla manipuloinnilla ja patologisella käytöksellä työyhteisöjä ja terveitä organisaatioita kotona ja töissä.

Valkea kirjoitti...

Tervehdys, MrTKS100. Narsisteja on monenlaisia, eristäytyvistä ja omassa mielikuvitusmaailmassaan elävistä skitsoidisista narsisteista karismaattisiin johtajiin saakka.

Anonyymi kirjoitti...

Löysin googlen kautta tällaisen sivuston.
Mielestäni sä olet nyt kymmenen vuotta myöhässä tuon kommenttisi kanssa. Se oli jotain 2002 aikoja, kun narsisti-sanan käyttö yleistyi ja erityisesti naiset alkoivat jakamaan kyseistä diagnoosia täysin mielivaltaisesti. Todellista tietoa aiheesta heillä ei ollut, vain naistenlehdistä luettu artikkeli. Sitten jo ex-miesystävä ja joku työkaveri näyttivätkin narsisteilta. Joskus jopa oma teini-lapsi. Diagnoosit kuitenkin harvemmin osuivat kohdilleen.
Sehän tässä onkin huvittavaa, kun diagnostit diagnosoivat henkilöitä oman mielensä mukaan. Kuka ei miellytä itseä, saa narsistin leiman. Toisaalta todellisia narsisteja ei välttämättä tunnisteta. Nainen saattaa nähdä narsisteja siellä täällä, mutta ei kykene tunnistamaan sitä, että on ollut viimeiset viisi vuota naimisissa sosiopaatin kanssa. Toisaalta niitä ei-narsistisia puolisoita onnistutaan diagnosoimaan vahvalla prosentilla.
Minusta tämä blogikirjoitus on linjassa tämän päivän muotisuuntauksen kanssa. Tämän päivän muotisuuntaus on sitä, että koko narsisti-ilmiötä väheksytään ja peitellään sillä varjolla, että ihmiset, erityisesti naiset jakavat vääriä diagnooseeja. Eli, kun amismuijat jakavat diagnooseja randomilla, niin sen varjolla esitetään, että narsistien merkitys olisi huomattavasti pienempi, kuin mitä sen väitetään olevan.
Narsismin merkitystähän ei pidä väheksyä, sillä 9% kokonaisväestöstä on narsisteja. Kyseessä on merkittävä ja laajalti vaikuttava ilmiö. Esimiestehtävissä olevista jopa 25% on narsisteja.
Minusta jotain kuvaa narsistien toiminnasta antaa se, että erityisen herkkiä diagnosoijia ovat olleet juuri narsistiset henkilöt. Kun narsismi-aiheesta alkoi olemaan juttua naistenlehdissä, narsistit antoivat narsismi-sananlle oman merkityksensä ja alkoivat käyttää narsisti-asiaa heille epämieluisten henkilöiden ja uhriensa nujertamiseen. Nyt, kun tämä ilmiö on pikkuhiljaa tullut päivänvaloon, he iskevät toisella taktiikalla ja oman toimintansa varjolla vähättelevät koko narsismin merkitystä. Käytännössä narsistit ovat onnistuneet kollektiivina toimien peittelemään omaa toimintaansa niin mediassa, kuin sosiaalisessa mediassakin ja suuntaamaan huomion aina vääriin asioihin.

Välttäkää muotiajattelua, sillä sitä johdetaan sieltä, missä todellisuus on vihollinen.

Valkea kirjoitti...

Anonyymi,

narsistisen persoonallisuushäiriön esiintyvyys on DSM-IV mukaan valkoisilla 5%, mustilla 12,5% ja hispaanoilla 7,5% (enimmäkseen mestitsejä ja intiaaneja, jonkin verran mustia ja valkoisia). Nämä ovat todennäköisesti liian suuria lukuja, koska psykiatrien järjestöillä on tapana paisutella persoonallisuushäiriöiden ja muiden psyykkisten sairauksien ja häiriöiden esiintyvyyttä. Toisaalta etnisten ryhmien väliset suhdeluvut pitävät paikkansa. Mitä enemmän psyykkisiä diagnooseja tehdään, sitä enemmän psykiatreilta tarvitaan terapiaa, hoitoja, lääkemääräyksiä jne., ja sitä enemmän psykiatreilla on töitä ja tuloja. Esim. bipolaarisen mielialahäiriön esiintyvyydeksi väitetään 5%, kun sen todellinen esiintyvyys on 0,1%. Loput 4,9% koostuvat todennäköisesti neuroottisista depressioista, joihin liittyy mielialan vaihteluita; pelko- ja ahdistushäiriöistä; huumeiden ja lääkkeiden sivuvaikutuksista ja vierotusoireista; jne. Nykyisin bipolaarinen mielialahäiriö on enimmäkseen pseudo-diagnoosi.

Jos kommentoit vielä lisää, pyydän käyttämään jotain nimimerkkiä, vaikkapa tätä blogia varten keksittyä, muussa tapauksessa kommentteja ei julkaista.

edellinen kommentoija kirjoitti...

Juu, eli olen sama, joka kirjoitti anonyymina.
En oikein ole kotonani näissä blogeissa, joten en tiedä, valitsinko nyt oikean vaihtoehdon, mutta jonkinlainen nimimerkki mulle tähän tuli.
Mikäli haluat, että tässä käytetään esim. google-tiliä, voin jatkossa ottaa sellaisen käyttöön.

Mahdetaanko noilla 5%, 12,5% ja 7,5% tarkoittaa pelkkää narsistista persoonallisuushäiriötä, vai jotain laajempaa luokkaa häiriöitä?
Kun itse kirjoitin 9% väestöstä olevan narsisteja, laskin mukaan narsistisen, psykopaattisen, sosiopaattisen, huomionhakuisen ja epävakaan persoonallisuuden.
Pelkän narsistisen persoonallisuushäiriönhän on arveltu kattavan 1-3% väestöstä.

Bipolaarisen häiriön esiintyvyyttä kuvatessa saattaa ongelmaksi muodostua käsitesekaannus, sillä maanisdepressio on eri asia, kuin kaksisuuntainen mielialahäiriö. Maanisdepressio on vakavampi tila ja sen esiintyvyys on huomattavasti pienempi.

Voisitko pistää jotain linkkiä noihin lukuihin narsistisen persoonallisuushäiriön esiintymisestä?

Valkea kirjoitti...

Edellinen kommentoija,

Täältä löytyvät tiedot kaikkien psyykkisten sairauksien ja häiriöiden esiintyvyydestä:

http://www.appi.org/Pages/DSM.aspx

Stinson et. al. (2008) mukaan Yhdysvalloissa narsistisen persoonallisuushäiriön esiintyvyys miehillä on 7,7% ja naisilla 4,8%.

Nuorilla aikuisilla narsistisen persoonallisuushäiriön esiintyvyys on korkeampi kuin vanhemmilla ihmisillä. Esim. 20-34 vuotiailla esiintyvyys on 7,6%, mutta yli 50 vuotiailla se on 3,6%.

Kuten todettua, nämä ovat edellä mainituista syistä todennäköisesti paisuteltuja lukuja.

Sivun näyttöjä yhteensä

Lukijat

Blogiarkisto