Hiljaista Pohdintaa

Hiljaista Pohdintaa

keskiviikko 29. lokakuuta 2014

Jeesuksen elämä

Mormonit ovat tehneet hyviä ja Raamatun kirjoituksiin pitäytyviä videoita Jeesuksen elämästä, pääpiirteissään. Mormonien uskontoon kuuluu myöhemmin lisättyjä piirteitä, jotka erottavat heidät kristityistä, mutta heille Jeesus on kuitenkin Jumalan profeetta ja pelastuksen edellytys, kuten kristityillekin. Käytännön elämässä suurin osa mormoneista elää hyvää kristillistä elämää. Jeesuksen jälkeen Paavali oli ensimmäinen, joka poikkesi Jeesuksen opetuksista, esim. Ensimmäinen kirje korinttilaisille, 9:20-22 ja Kirje efesolaisille 2:19-21, joten Paavalin ajatuksia täytyy suodattaa Jeesuksen sanoman perusteella:

https://www.lds.org/media-library/video/categories/bible-videos-chronologically?lang=eng

8 kommenttia:

Valkea kirjoitti...

https://www.youtube.com/watch?v=DQTCS6aWRSc

Kumitonttu kirjoitti...

Olen aikaisemminkin todennut, että nykyinen kristinusko edustaa Qumranin kääröjen perusteella essealaista juutalaisuutta. Opetuslapsista puolet oli selootteja, joten aika kaukana on nykyisen kristinuskon opetus siitä, mitä voi kuvitella Jeesuksen opettaneen.

Valkea kirjoitti...

Kumitonttu,

ei kai kukaan kiellä sitä, että Jeesus oli juutalainen? Siitä huolimatta Jeesus loi uuden uskonnon. Siitä huolimatta Jeesuksen opetukset olivat harmoniassa juutalaisen lain kanssa. Jeesus sanoi: "Älkää luulko, että minä olen tullut lakia ja profeettoja kumoamaan, vaan toteuttamaan. Totisesti: laista ei häviä yksikään kirjain, ei pieninkään piirto, ennen kuin taivas ja maa katoavat, ennen kuin kaikki on tapahtunut. Sitä, joka jättää laista pois yhdenkin käskyn, vaikkapa vain vähäisimmän, ja siten opettaa, kutsutaan taivasten valtakunnassa vähäisimmäksi. Mutta sitä, joka noudattaa lakia ja niin opettaa, kutsutaan taivasten valtakunnassa suureksi. Minä sanon teille: ellette te noudata Jumalan tahtoa paljon paremmin kuin lainopettajat ja fariseukset, te ette pääse taivasten valtakuntaan."

Paavalin opetukset, jotka pyrkivät kumoamaan juutalaisen lain kristittyjen ohjenuorana, ovat ristiriidassa Jeesuksen opetuksen kanssa, ja luovat haitallisen ristiriidan juutalaisuuden ja kristinuskon välille. Juutalaiset korostavat juutalaisen lain ritualistista ja usein perinteiden samentamaa noudattamista. Jeesuksen mukaan kristittyjen täytyy ottaa juutalaisista laeista niiden tarkoitus ja henki, ja noudattaa niitä. Siten kristityille esim. juutalaisten babylonialainen Talmud on sopiva avustava uskonnollinen dokumentti, kunhan siitä on poistettu anti-kristilliset kohdat.

Kumitonttu kirjoitti...

Jeesuksen mukaan kristittyjen täytyy ottaa juutalaisista laeista niiden tarkoitus ja henki, ja noudattaa niitä.

No ei varmasti. Jeesus oli puritanisti. Jeesus oli oman aikansa Martin Luther. Jeesus ajoi liiton kirjaimellista noudattamista. Hänelle oli tärkeää seurata sapattia essealaisten tavoin aurinkokalenterin eikä kuukalenterin (fariseukset ja saddukeukset) sijaan.

Toivon että perehtyisit tuohon essealaisten opetukseen.

Valkea kirjoitti...

Kumitonttu,

"Jeesus kulki edelleen ja meni sen seudun synagogaan. Siellä oli mies, jonka käsi oli surkastunut. Fariseukset tahtoivat nostaa syytteen Jeesusta vastaan ja kysyivät häneltä: "Saako sapattina parantaa?" Jeesus vastasi heille: "Jos jollakulla teistä on lammas ja se putoaa sapattina kuoppaan, niin kai hän tarttuu siihen ja nostaa sen sieltä ylös! Ja onhan ihminen paljon arvokkaampi kuin lammas. Kyllä sapattina on lupa tehdä hyvää." Sitten hän sanoi miehelle: "Ojenna kätesi." Mies ojensi kätensä, ja se tuli ennalleen, yhtä terveeksi kuin toinenkin käsi. Mutta fariseukset menivät ulos ja ryhtyivät suunnittelemaan miten saisivat Jeesuksen raivatuksi pois tieltä."

Anonyymi kirjoitti...

Lähetin tällä viikolla pari sähköpostia. Toivottavasti ehdit vastata niihin jossain välissä.

Valkea kirjoitti...

Vieras,

vastaan niihin kunhan saan seuraavan kirjoitukseni valmiiksi.

Tom Kärnä kirjoitti...

Tuttu kirjailija oli löytänyt mormoninaisen ja ryhtynyt sitten itsekin mormoniksi. Mormonismissa näyttäisi olevan kovasti sääntöjä. Miksei voisi yhtä hyvin sitten noudattaa Mooseksen lakia?

Sivun näyttöjä yhteensä

Lukijat

Blogiarkisto