Hiljaista Pohdintaa

Hiljaista Pohdintaa

lauantai 15. elokuuta 2015

Hyvä mieli kirjoja lahjoittamalla

Sidotut ja nidotut paperikirjat ovat esineistä hienoimpia ja tärkeimpiä. Jokaisessa sivistyneessä kodissa on suotavaa olla kirjahylly tai kirjahyllyjä, joissa on kirjoja sekä hyötyesineinä, että koristeina.

Antikvariaattien määrä on vähentymässä. Syynä siihen on osaltaan se, että antikvariaattien myyntihinnat ja voittomarginaalit ovat pieniä, jolloin ne joutuvat antamaan myytäviksi tuoduista kirjoista pieniä rahasummia, jotka usein lasketaan kymmenissä senteissä / kirja. Ne ovat niin pieniä rahamääriä, että ihmiset eivät useimmiten viitsi viedä käytettyjä kirjojaan antikvariaatteihin, vaan heittävät ne roskalaatikoihin. Se on sääli, koska paljon hyviä vanhoja ja uusia kirjoja menetetään, ja antikvariaattien kirjavalikoimat yksipuolistuvat.

Jotta näin ei tapahtuisi, ehdotan seuraavaa. Älkää ajatelko käytettyjen kirjojen viemistä antikvariaatteihin taloudellisena toimenpiteenä, vaan hyväntekeväisyytenä ja lahjoituksena, jolla te autatte kirjojen lukijoita ja antikvariaatin pitäjää. Te tuotatte kirjalahjoituksella ihmisille hyvää mieltä ja iloa, ja annatte heille monenlaista hyötyä. Muiden ihmisten auttaminen saa myös teidät hyvälle mielelle ja tyytyväiseksi, ja lisää teidän yleistä onnellisuuttanne.

Voitte antaa vanhoille kirjoille uuden elämän myös ostamalla niitä säännöllisesti antikvariaateista. Niitä voi nykyisin tilata helposti ja edullisesti internetistä. Olen tilannut monta kirjaa antikvariaateista, ja tilaukseni ovat lähes aina olleet onnistuneita ja sujuvia. Kirjojen kunto on ollut käytännöllisesti katsoen aina juuri sellainen kuin on kuvailtu tai jonkin verran parempi; keskimäärin jonkin verran parempi kuin odotukseni. Yksi kirja on ollut jonkin verran huonompi kuin odotukseni, mutta kuitenkin ihan hyvin luettavassa kunnossa. Olen parantanut joidenkin vanhojen kirjojen kestävyyttä ja miellyttävää käsiteltävyyttä laittamalla niiden kansiin muovipäällysteen.

Mutta mitä jos teillä on kirjoja, jotka herättävät teissä ristiriitaisia tunteita, esim. tietokirjoja, joissa on suhteellisen paljon hyvää tietoa, mutta myös räikeää propagandaa, vääristelyjä, virheitä ja/tai valheita? Ehkäpä te ette halua antaa sellaisia kirjoja kenellekään, ehkäpä te haluatte heittää sellaiset kirjat suoraan roskalaatikon kitaan? Tähän ehdotan ratkaisuksi sitä, että te kirjoitatte mustekynällä johonkin kirjan tyhjälle alkusivulle asiallisesti, sivistyneesti ja siistillä käsialalla näkemyksenne kirjan hyvistä ja huonoista puolista. Tällä on suuri merkitys ihmisille. Ihmisten on vaikeaa olla yksin eri mieltä auktoriteettien ja "yleisen" mielipiteen kanssa, joita kirjat ihmisten mielissä usein edustavat. Mutta kun he näkevät, että joku muu on eri mieltä kirjan sisällön kanssa, heidän on paljon helpompi olla myös itse eri mieltä kirjan sisällön kanssa. Konformismiin liittyvät tutkimukset vahvistavat tämän.

Monet kierrätyskeskukset vastaanottavat ja myyvät käytettyjä kirjoja. Monissa kierrätyskeskuksissa edellytetään lahjoitettavilta tavaroilta ja kirjoilta suhteellisen hyvää kuntoa, jolloin myytävien tuotteiden taso säilyy hyvänä. Joidenkin kierrätyskeskusten kirjavalikoima on laaja ja monipuolinen. Kierrätyskeskusten kirjojen hinnat ovat usein vielä edullisempia kuin antikvariaattien.

Vanhoja kirjoja voi viedä jonkin verran kirjastojen vaihtokirja- tai poistokirjahyllyihin, 5 kirjaa / henkilö pääkaupunkiseudulla. Näen kuitenkin antikvariaattiliiketoiminnan tukemisen hyväntekeväisyydellä tärkeämpänä kuin kirjojen viemisen kirjastojen vaihtokirjahyllyihin.

Sivumennen sanoen kirjastojen palvelut ovat nykyään monipuolisia. Kirjastoista voi lainata paperikirjoja, -lehtiä ja -sarjakuvia; äänikirjoja ja musiikkia cd-levyinä ja ladattavina tiedostoina; dvd-elokuvia; e-kirjoja; jne. Lisäksi kirjastoissa voi käyttää tietokoneita ja internettiä, tulostaa tiedostoja ja käyttää kopiokonetta.

Kirjoja voi lahjoittaa ihmisille, mutta siinä on tärkeää, että varautuu säilyttämään mielen tyyneyden silloin kun kirjoja ei oteta vastaan. Kirjojen käsittelemät aiheet ovat useimmiten rajattuja tiettyyn kiinnostuksen kohteeseen. Jos kirja käsittelee esimerkiksi kalastusta, ja se henkilö jolle kirjan pyrkii lahjoittamaan ei harrasta kalastusta, niin todennäköisesti hän ei joko ota kirjaa vastaan tai ottaa sen vastaan vain kohteliaisuudesta, ja pahimmassa tapauksessa heittää kirjan vähän ajan kuluttua käyttämättömänä roskalaatikkoon. Tämän takia kirjoja ihmisille lahjoitettaessa on suotavaa kysellä ennen lahjoittamista heidän kiinnostuksen kohteitaan, ja sitä sopivatko lahjoitettavat kirjat niihin.

Melkein kaikista Suomen antikvariaateista voi hakea ja ostaa kirjoja seuraavan kahden internetsivuston kautta.

http://www.antikka.net/

http://www.antikvariaatti.net/

2 kommenttia:

Valkea kirjoitti...

https://soundcloud.com/adamyoungmusic/adam-young-goodbye-who-is-fancy

Anonyymi kirjoitti...

Antiikkikaupoissa voi olla kirjoja mutta niissä on enemmän muita esineitä. Kirpputoreilta voi löytää jotain. Sitten on niitä päivän pari kestäviä rompetapahtumia, jotka voivat olla sisällä tai ulkona torilla.

Sivun näyttöjä yhteensä

Lukijat

Blogiarkisto